fbpx
Top

Zoete aardappel andijviestamppot met chorizo

Zoete aardappel andijviestamppot FitFoodFab

Zoete aardappel andijviestamppot met chorizo

Het wordt nu weer kouder, de dikkere jassen hebben we weer van zolder gehaald en bij mij staat de kachel ook alweer aan. De dagen worden weer korter worden en de kaarsjes kunnen weer gezellig aan. Nog een voordeel vind ik dat we weer kunnen gaan stamppotten. Stamppot rauwe andijvie, hutspot en boerenkool kennen we allemaal wel. Maar deze zoete aardappel andijviestamppot is lekker pittig door de chorizo.

Een zoete aardappel is geen familie van de aardappel maar is een knol. In een zoete aardappel zitten veel meer vezels dan in een gewone aardappel. Door ze vezels wordt de zoete aardappel langzamer verteert en stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel. Ben je opzoek naar een andere stamppot en met een heerlijke (pittige) bite? Dan is deze variant zeker een aanrader!

Hoe maak je de zoete aardappel andijviestamppot met chorizo?

Wat heb je nodig:
(4 personen)

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 50 ml volle melk
  • 1/2 bouillonblokje
  • 150 g geraspte belegen kaas of geitenkaas
  • 250 g fijngesneden andijvie
  • 200 g chorizo
  • Scheutje olijfolie
  • Peterselie (optioneel)

Breng een pan water met het halve bouillonblokje aan de kook. Schil de zoete aardappelen en snij ze in stukken. Kook ze in circa 10 tot 15 minuten gaar. Giet ze af en stoom ze droog. Verwijder het velletje van de chorizo en snijd de chorizo in blokjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en bak de chorizo circa 3 minuten. Pureer de zoete aardappels samen met de melk met een pureestamper. Voeg 2/3 van de kaas erbij en roer deze door de zoete aardappelpuree. Voeg de blokjes chorizo toe en roer deze samen met de andijvie door de puree. Garneer de stamppot met de rest van de kaas en eventueel een beetje de peterselie.

Tip: wil je nog meer smaak geven aan de stampot dan kun je de olie na het bakken van de chorizo ook toevoegen aan de stamppot.

Bewaren

Stamppotten (en dus ook deze variant) zijn snel en makkelijk te bereiden. Ook zo makkelijk is dat stamppotten goed te bewaren zijn (in te vriezen) en het is vaak de volgende dag nog lekkerder, doordat de smaak goed is ingetrokken. Even opwarmen in de magnetron of in een pannetje op het vuur en de maaltijd is klaar!

 

Zoete-aardappel-andijviestamppot-met-chorizo_web

Geen reacties

Laat een reactie achter