fbpx
Top

Turkse pittige bulgur salade

Salade met pittige bulgur FitFoodFab

Turkse pittige bulgur salade

Ik heb het genoegen dat als bij mij de deurbel gaat mijn lieve buren voor de deur staan met iets lekkers. Deze keer kreeg ik een heerlijk bakje met pittige bulgur. Ik kreeg de tip dat het heerlijk is met salade. Aangezien ik koolhydraatarm eet, heb ik het omgedraaid en heb ik een salade gemaakt met een beetje pittige bulgur 🙂

Bulgur wordt vooral gebruikt in de Turkse, Arabische, Indiase en mediterrane keuken. Het heeft een licht nootachtige smaak en is een graanproduct dat gemaakt wordt van verschillende soorten tarwe. De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Voordelen van bulgur?

Bulgur bevat meer vezels dan bijvoorbeeld pasta of rijst en vezels zijn ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking en zorgen ervoor dat je sneller een ‘vol’ gevoel hebt. Een salade met bulgur is dus gezonder dan een salade met witte pasta.

Vezels vertragen ook de opname van suiker in het bloed en daarmee dragen ze ook bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Met een stabiele bloedsuikerspiegel voorkom je energie dips, een snel terugkerend honger gevoel en verhoogde vetopslag.

Hoe maak je de Turkse pittige bulgur salade?

Wat heb je nodig:

  • 150 gram (fijne) bulgur
  • grote tomaat
  • rode ui
  • 1 groene peper
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 1/2 eetlepel peperpuree
  • zout (1 of 2 tl)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • verse koriander

Zet een klein pannetje met water op en laat het koken. Maak een kruis aan de onderkant van de tomaat en leg hem een paar minuten in het kokend heet water. Verwijder de zaadjes uit de groene peper en snijd ondertussen de ui en groene peper fijn. Ontvel vervolgens de tomaat en snij ook deze fijn. Verhit in een pan twee eetlepels zonnebloemolie en fruit hierin de ui en peper aan. Voeg de tomatenblokjes toe en bak het een paar minuten mee tot het een soort puree is geworden.

Voeg dan de tomaten- en peperpuree, kruiden en zout toe. Dan kan er 500 ml water en de bulgur erbij. Roer het goed door elkaar en laat het met de deksel op de pan aan de kook komen. Hierna zet je het vuur laag en laat je het nog ongeveer 10 minuten rustig droogkoken. Haal de pan van het vuur en laat de bulgur nog tien minuutjes rusten. Roer het als laatst nog even door.

Variatietip:

Je kunt er ook nog stukjes groene paprika of doperwten doorheen doen.

Geen reacties

Laat een reactie achter