fbpx
Top

Spelt havermoutkoeken

Spelt Havermoutkoeken FitFoodFab

Spelt havermoutkoeken

Koekjes bakken en vooral het opeten, vinden allemaal lekker! Maar heel gezond zijn ze vaak niet. In de meeste recepten zitten suiker, maar dit kun je goed vervangen door bijvoorbeeld dadels of honing. Want als je ze zelf maakt dan kun je ook zelf bepalen wat er in zit. Deze spelt havermoutkoeken zijn een lekker tussendoortje want ze vullen goed en bevatten geen geraffineerde suikers.  Ze zijn ook niet moeilijk om te maken dus hop hop, haal de ingrediënten in huis en bakken maar!

Hoe maak je de spelt havermoutkoeken?

Wat heb je nodig:
(voor 12 grote koeken)

  • 50 gr amandelmeel
  • 50 gr havermout
  • 75 gr havermeel
  • 125 gr speltmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 2 el dadelstroop*
  • 4 el honing*
  • 8 el kokosolie
  • 20 gr roomboter

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de rozijnen in een bakje met warm water en laat ze even wellen. Doe de dadelstroop, honing, kokosolie en roomboter in een steelpannetje en verwarm het kort zodat de kokosolie en roomboter gesmolten zijn. Haal het van het voer en laat het even iets afkoelen. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar. Giet de rozijnen af en voeg deze samen met de gedroogde cranberries bij het droge mengsel. Giet nu ook het vloeibare mengsel in de kom en kneed het goed door elkaar.

Leg een stukje bakpapier op je aanrecht en leg daar het deeg op. Maak het deeg met je handen plat tot je de gewenste dikte hebt. En steek hier met een ronde uitsteker een aantal koeken uit. Schep deze voorzichtig met een spatel op een bakplaat (met bakpapier). Kneed het overgebleven deeg weer bij elkaar en herhaal de eerdere stappen zodat je steeds mooie rondjes kunt maken.

Heb je geen ronde uitsteker dan kun je natuurlijk ook twaalf gelijke bolletjes maken en deze op de bakplaats leggen. Maak ze dan platter tot je de gewenste dikte hebt.

Bak de koekjes in de voorverwarmde oven zo’n 18 min. Let goed op want de baktijd hangt ook af van de dikte en grote van de koeken. De koeken zijn goed als ze licht goudbruin zijn. Ze garen nog altijd even iets na dus haal ze op tijd uit de oven om te voorkomen dat ze te droog worden.

* Omdat ik zo weinig suiker eet (ook natuurlijke suikers), worden de koeken voor mij te zoet. Je kunt dan dus gemakkelijk wat minder honing en dadelstroop gebruiken want door de rozijnen en gedroogde cranberries worden ze ook al (natuurlijk) gezoet.

 

Reacties:

  • Rachelle
    21/11/2017om14:35

    Dit recept ga ik dit weekend proberen!

Laat een reactie achter