fbpx
Top

Hoe herken je geraffineerde suikers?

Hoe herken je geraffineerde suikers?

Geraffineerde suikers hebben veel verschillende schuilnamen. Laat je niet op het verkeerde been zetten door bewerkte producten te kopen die zijn gezoet met ‘natuurlijke suikers’ of gevaarlijke zoetstoffen.

Lees altijd de ingrediëntenlijst van een product. Staat er een vorm van suiker bij de ingrediënten, dan is het altijd een geraffineerde suiker.

Verborgen suikers FitFoodFab

Hoe herken je geraffineerde suikers?

Hieronder een lijst met de meest voorkomende suikers:

  • Suiker
  • Dextrose
  • Basterdsuiker
  • HFCS
  • Fructose
  • Fructosestroop
  • Bruine suiker
  • Kandij
  • Glucosestroop
  • Siroop
  • Invertsuiker
  • Kristalsuiker
  • Melasse
  • Rietsuiker
  • Druivensuiker
  • Maltodextrine
  • Geleisuiker
  • Karamel
  • Vanillesuiker
  • Sacharose
  • Sucrose

Deze lijst met namen hoef je natuurlijk niet te onthouden. Er is een handig ezelsbruggetje om de schuilnamen van suiker te onthouden. Je hebt te maken met suiker als:

  • Het woord eindigt op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose, etc.)
  • Het woord eindigt op stroop, siroop, honing of nectar
  • Het woord ‘suiker’ erin voorkomt

Verborgen suikers FitFoodFab

Zoetstoffen

Als er op een verpakking ‘100% suikervrij’ staat, betekent dat vaak dat er gebruik is gemaakt van kunstmatige zoetstoffen om het product toch nog een zoete smaak te geven. Dit is onder andere het geval bij de meeste light producten. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn ongezond en schadelijk voor je lichaam. Hieronder vind je een lijst met kunstmatige zoetstoffen die je het beste kunt vermijden bij een suikervrij dieet.

Vermijd deze zoetstoffen:

  • Aspartaam
  • Acesulfaam-k
  • Sucralose
  • Glucose-fructosestroop (HFCS)
  • Maisstroop

Natuurlijke zoetmiddelen

Als een recept vraagt om geraffineerde suiker zoals witte suiker of basterdsuiker enz enz, zou je zeker eens kunnen experimenteren met:

  • Banaan
  • Dadels
  • Vijgen
  • Rozijnen
  • Pruimen
  • Abrikozen

Deze opties voegen vezels toe en geven aan taarten een heerlijke smeuïge textuur en een bijzonder lekkere smaak.

Geen reacties

Laat een reactie achter